Stiftelsen Henrik Superman stödjer barn som drabbats av cancer och deras familjer

OM HELMTRUD NYSTRÖM

Konstnär som donerat till Art for Charity

Helmtrud Nyström

Titel:  Blå tjärn
Teknik: Monotypi, signerad på baksidan
Mått:  60 (h) x 80 (l) cm
Pris:  14.000,00 inkl ram
Länk:  www.helmtrudnystrom.se

Jag har i mina naturmålningar ofta försökt spegla ett dubbelt främlingskap. Dels genom att de mänskliga gestalter som befinner sig i scenrummet verkar isolerade från varandra, dels genom att den omgivande naturen, vars spelregler dom inte känner till, verkar hotande. På samma sätt som storstadsbon som rört sig alltför långt bort från parkeringsplatsen kan drabbas av lockande men oroande ljud och synintryck från storskogen.

Själv är jag född som centraleuropeisk stadsbo, men är ambivalent fascinerad av det nordiska landskapet. Caspar David Friedrich gav mig, liksom många av dagens unga konstnärer en utsiktsplats mot naturen.

Kanske vill jag också komma åt en sådan där svindlande flow-känsla, som kan uppstå utan förvarning vid en vanlig skolutflykt eller kanottur på insjön. I samma stund som jag ska analysera känslan glider den emellertid undan. Kanske lyckas jag i målningarna  fånga någons uppmärksamhet, så att det uppstår en flyktig déja vu -upplevelse av det som betraktaren själv har upplevt i landskapet.

I mina monotypier skildrar jag också människor som lämnat sina boningar och mött en främmande miljö, som de upplever som både skrämmande och lockande. Liksom i mina tidiga färgetsningar  blir bilderna rebusartade med många tolkningsmöjligheter. Vår uppfattning och föreställning  om landskapet förändras ju ständigt. Som barn var det en möjlig plats för lekar. Som vuxen väcker det minnesbilder och är en källa för reflektion  och projektion av egna känslor.

Helmtrud Nyström är bla repesenterad på Moderna museet i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum, Malmö museer, Rasjö Collection, Sverige, Nasjonalgalleriet i Oslo, Nordiska Museet i Reykjavik, British museum i London, Nationalmuseet i Warszawa, Moderna Konstmuseet i Rio de Janeiro mfl.