Stiftelsen Henrik Superman stödjer barn som drabbats av cancer och deras familjer

OM JAZZ

Bok donerad till Art for Charity

Jazz

Boktitel: Jazz, Carl Fredrik Reuterswärd
Pris: 245 kr, inbunden
Gåva: Galleri Palm Falsterbo
Länk: galleripalm.se
Två böcker utlottas

JAZZ
Carl Fredrik Reuterswärd
Texter av Ulf Linde och Thomas Millroth
Bokförlaget Arena 2010
Länk: bokus.com

1934. Då föddes Carl Fredrik Reuterswärd. Men tid kan anges olika. Han var årsbarn med en serie klassiska inspelningar av Mezz Mezzrow and his Orchestra. Året före hade Louis Armstrong besökt Sverige och tidningen Orkester Journalen grundats. När CFR var fem år gästade för första gången Duke Ellingtons Orkester Sverige. Om detta hade CFR först ingen aning. Men jazzen skulle bli en outsinlig källa till kunskap för honom redan som ung man.

”Samtidigt som jag hade möte med bild- och ordkonsten på iskalla museer och dammiga bibliotek, svepte jazzen in genom mina sinnen med ljuvt mänskliga känslostämningar i tonårens trevande sensualitet. Jazzen etablerade sig emotionellt i mig, inte att dansa efter utan att leva efter. Det kändes mer naturligt att närma sig världen med jazzens fantasifyllda gemenskap och elastiska rytm, än med den mekaniska melankoliska marschmusik jag upplevt som barn.”

Jazzens sätt att stava frihet spåras i CFR:s teckningar. De är aldrig skisser, alltid avslutade, slutna enheter som relaterar till något större, övergripande. Källa bokus.com